Schenkers Apeldoorn is niet je standaard café

Schenkers Apeldoorn wordt gerund door Matt van Maastricht

Bij een christelijk café denk je waarschijnlijk al gauw aan een café waar er christelijke muziek wordt gedraaid, personeel aan je tafel uit de Bijbel leest en je verplicht voor het eten moet bidden. Maar niets is minder waar. Op de Veluwe staat koffiehuis en café Schenkers Apeldoorn. Een christelijk café waar niet met posters gepredikt wordt, maar waar iedereen welkom is.

De eigenaar van Schenkers Apeldoorn heet Matt van Maastricht, komt helemaal niet uit de horecasector maar zit hier wel enorm op zijn plaats. “Ik heb altijd jongerenwerk gedaan. En daarnaast ben ik opgeleid als elektricien, dat deed ik als baan. Maar op een gegeven moment vond ik elektricienswerk een beetje saai worden” vertelt Matt. “Ik was op zoek naar nieuwe uitdagingen, om iets te doen wat meer bij me past. Daar heb ik ook voor gebeden.” En die nieuwe uitdaging kwam precies op het juiste moment op Matts pad. “Er zat hier een christelijk jongerencafé. Die stond op het punt om te stoppen. Zij vroegen aan me of ik misschien iets wilde doorzetten met dezelfde visie die zij hadden. Toen ben ik hier een nieuwe zaak begonnen.”

Die nieuwe zaak werd Schenkers Apeldoorn. Een hip en fris ogend café. Met een ietwat robuust uiterlijk en veel lichtinval komt het over als een café waar je graag wil zijn. Een gedachte die Matt zeker kan onderschrijven.

Nagels knippen

“Wat ik grappig vind is dat hier een keer een vader met zijn zoontje in de zaak zat. Dat zoontje zat in de kinderstoel en zijn vader knipte zijn nagels. Dat is op zich niet iets wat je vaak doet in een horecazaak. Dus ik keek daar even naar, helemaal niet veroordelend, maar meer dat ik het opmerkelijk vond. De vader zag dat ik keek en hij zei: ‘Matt, misschien een beetje raar dat ik hier de nagels van mijn zoontje knip. Maar hij heeft er altijd een hekel aan als zijn nagels worden geknipt. Alleen als hij hier bij Schenkers Apeldoorn is, is hij altijd zo vredig. Dus ik dacht: ik pak dit moment, want nu is hij chill en kan ik dat doen.’ Dat vind ik bijzonder om te horen, dat dit blijkbaar een chillere plek voor dat ventje is dan bij hem thuis.

Een ander grappig verhaal is dat onze overbuurvrouw een kat heeft, en die kat heet Meneer Poes. En Meneer Poes loopt heel vaak hier rond op het terras en in de zaak. De overbuurvrouw heeft een keer gezegd dat het een kat is die altijd heel erg nors is, met zijn rug naar mensen toe zit en helemaal geen leuke kat is. Maar elke keer als hij hier is, dan is ‘ie heel chill. Dan gaat hij op zijn rug liggen en komt bij mensen zitten. Ze zegt dat hij hier gewoon anders is dan thuis. Dat vind ik super opmerkelijk. Heel erg apart.”

(Tekst gaat verder onder video)

Schenkers Apeldoorn met een missie

“Ik ben zelf christen, en ik vind dat wij als christenen soms een beetje gekkies kunnen zijn. Daarom wil ik dat Schenkers Apeldoorn iets is waar ook christenen trots op kunnen zijn. Dat mensen zeggen: ‘wist je dat die eigenaren christenen zijn? Dat die mensen daar werken met een bepaalde missie?’ Het moet niet voelen als een houtje-touwtje-bedrijf, dat het allemaal zo net niet is. Maar dat het echt iets is om trots op te zijn. En daarnaast – het allerbelangrijkste – is dat we mensen kunnen bereiken met het evangelie. Niet door het de hele tijd te vertellen, of door het op een poster te zetten. Maar gewoon door het te doen.”

Geloven door werk

Ondanks dat Schenkers Apeldoorn een christelijke sfeer ademt, hoef je geen christen te zijn om er te werken. “Heel veel mensen die bij ons werken zijn niet gelovig. We hebben het er met elkaar soms wel over. Er was een meisje dat drie jaar bij ons heeft gewerkt. Na haar laatste shift had ik nog een gesprek met haar. Ze zei: ‘weet je, ik kom helemaal niet uit een gelovig nest. Maar ik denk wel echt dat ik op zoek ga naar meer van dit. Puur door met jullie te hebben opgetrokken, en door al die jaren heen te gaan, weet ik eigenlijk wel dat God echt bestaat. En dat is anders geweest.’

Dan ben ik daar eigenlijk gewoon helemaal verbaasd over. Hoe komt dat? Je hebt, even heel stom gezegd, broodjes bij ons gesmeerd, met een dienblad rondgelopen, je bent deel van het team geweest. We hebben niet zitten evangeliseren – heel bewust. En nu zeg je aan het einde van het verhaal: ‘door hier te hebben gewerkt geloof ik dat God echt bestaat.’ Dat vind ik zo fantastisch.”

Matt vertelt dat het dit soort verhalen zijn die hem enthousiast maken. Zowel van het personeel als de gasten. “Dan denk ik: yes, blijkbaar is dit gewoon de manier. Dat we het evangelie prediken zonder woorden, en dat dat dan iets losmaakt. Daar ben ik heel blij mee. Dan denk ik: ja, daar wil ik mijn tijd in steken, daar wil ik mijn leven aan besteden. Om op deze manier Gods koninkrijk te bouwen, door een café heen. Geniaal.”

Over MOVE

MOVE maakt dagelijks inspirerende verhalen over wie God is in het leven van mensen.

Wil je weten waarom we met MOVE deze verhalen maken? Lees dan eens meer over MOVE en haar missie.

Lees meer over MOVE »

Nieuwsbrief

De beste posts van MOVE in je mailbox ontvangen? Volgen welke impact MOVE maakt? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!