Juanev had kanker: ‘mijn geloof heeft me er doorheen geholpen’

Kanker krijgen op jonge leeftijd. Het is iets waar niemand rekening mee houdt. Toch overkwam het Juanev. Zij overleefde leukemie en doet nu haar verhaal. ‘Het was fijn om te weten dat ik niet alleen hoefde te strijden. Dat wanneer ik mij hopeloos en zwak voelde, God nog steeds voor mij vocht én overwon.’

“Na mijn chemotherapie lag ik op de Intensive Care. Het ging echt niet goed met me en ik had niet gedacht dat ik het nieuwe jaar zou halen” begint Juanev. “De dokters hadden het erover dat ik geen dertig jaar oud zou worden, of een normaal leven kon leiden. Maar ik had voor mezelf besloten dat ik sterk zou blijven. Dat ik niet mijn blijdschap zou laten roven.”

Leven met kanker

De kanker was sterk, maar Juanev was sterker. “Leven met leukemie was zeker niet altijd makkelijk. Er waren zo veel dagen waarop ik dacht: dit is het. Ik wil opgeven. Maar ik denk dat je een keuze hebt. Dat je kunt denken: oké, ik kan een slechte dag hebben, maar ik wil niet dat dit bepaalt wie ik ben.”

(Tekst gaat verder onder video)

En naar die keuze leeft ze ook. Op bed in haar kamer zit een jongedame, gekleed in een felle kleur trui, met gouden sieraden. Alleen haar hoofd verraadt nog dat ze kanker heeft gehad. Naast haar staat de pruik van Juanev, op het bed liggen wat fotoalbums. Ook laat ze haar vlecht zien. Hij heeft dezelfde kleur als de pruik.

Geloof

Tijdens de behandeling van kanker vond Juanev heel veel houvast aan haar geloof. “God was er echt bij. Hij gaf woorden en teksten die mij overeind hielden en mij kracht gaven. Ik zag Zijn nabijheid in iedere situatie. Hij was Degene die er van begin tot eind bij was. Degene die mij moed gaf en me overeind hield. Hij was de Enige bij wie ik terecht kon wanneer ik het nodig had.”

Inspiratie

Sommige mensen zeggen dat alles toevallig is. Anderen zeggen dat toeval niet bestaat. Juanev gelooft dat ook. Ze vertelt dat ze ergens wel kan plaatsen waarom ze kanker kreeg. “Ik volgde iemand op Instagram die een heel andere strijd had gestreden dan ik. Maar ik zag hoe zij eruit kwam en hoe ze die worsteling had gebruikt om andere mensen te bemoedigen. Als ik op de periode met leukemie terugkijk denk ik dat ik met mijn verhaal ook veel mensen kan inspireren, ze kan laten zien dat ik nu alles uit het leven haal. Daarom denk ik ook dat alles wat mij gebeurde een reden heeft. Ik wil mensen nu laten zien dat ik de kanker niet mijn blijdschap heb laten roven, of mijn blik op de wereld doen laten veranderen.”

Over MOVE

MOVE maakt dagelijks inspirerende verhalen over wie God is in het leven van mensen.

Wil je weten waarom we met MOVE deze verhalen maken? Lees dan eens meer over MOVE en haar missie.

Lees meer over MOVE »

Nieuwsbrief

De beste posts van MOVE in je mailbox ontvangen? Volgen welke impact MOVE maakt? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!